بتن ریزی در هوای بارانی از بخشهای مهم و ساختاری در صنعت ساختمانسازی است. از آنجا که شالوده یک بنا بر سطح آن استوار است، هرگونه سهلانگاری یا ناآگاهی در اجری صحیح این بخش از کار، میتواند به نتایج فاجعهباری منجر شود.
شرایط بارانی از جمله موقعیتهایی است که انجام عملیات بتن ریزی را با دشواریها و استثناهایی روبرو میکند.
در این مطلب میخوانیم:
- آیا بتن ریزی در باران مجاز است؟
- هنگام بتن ریزی در زمان بارندگی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
با ما در مطالعه این مطلب همراه شوید.
بتن ریزی در هوای بارانی: چالش یا قطع کار!
بتن ریزی به خودی خود چالشی در ساختوساز است که بر سایر بخشهای این پروسه تاثیر زیادی بر جا میگذارد. اما وقتی بارندگی و تبعات آن هم به این شرایط افزوده شود، بیشک به ثمر رساندن کار با کیفیت مطلوب نیازمند دقت و توجه بیشتری خواهد بود.
این مورد در مناطقی با آب و هوای خشک و گرم که بارشهای کمی دارند، مورد چندان مطرحی نیست. در این مناطق میتوان در نهایت با قدری تاخیر و برنامهریزی مجدد کار بتن ریزی را به انجام رسانید.
اما در مناطقی با آب و هوای اغلب بارانی مانند شمال ایران، حتی در فصول گرم سال نیز بارش باران های موسمی میتواند کار بتن ریزی را با مشکلات و چالش های جدی روبرو کند. پیشنهاد میکنیم موارد مهم برای بتن ریزی در هوای گرم را مطالعه کنید .
بر این اساس لازم است گروه بتن ریزی با برنامهریزی دقیق و آمادگی کافی وارد چنین شرایطی شوند.
چگونه بتن ریزی حین بارش بر کیفیت کار تاثیرگذار است؟
کیفیت بتن تولیدی با رعایت نسبت سیمان و آب بهکار رفته در آن ارتباط تنگاتنگی دارد. پس طبیعی است که در هوای مرطوب و بارانی، نفوذ آب به بتن آمادهشده جهت ساخت بنا، میتواند کیفیت کار را تهدید کند.
اما چاره چیست؟ آیا باید بتن ریزی در هوای بارانی را بهطور کلی متوقف کرد؟
پاسخ به این سوال، بسته به زمان بارش متفاوت خواهد بود:
- اگر پیش از گیرش اولیه بتن یعنی ۳۰ دقیقه ابتدایی بتن ریزی بارش آغاز شود، به دلیل آنکه بتن هنوز رقیق است قطرات باران را به آسانی جذب کرده و به طور حتم با برهم خوردن نسبت آب در آن مخدوش و خراب خواهد شد. آب ترکیبشده با سیمان سطح، هنگام بتن ریزی در هوای بارانی، حالت دوغابی به خود گرفته و بخش سنگین یعنی سنگریزهها پایینتر از سطح رفته و در نهایت بتن ریزی موفقی نخواهیم داشت.
- بین دو زمان گیرش اولیه و ثانویه (بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه) بتن در حالت تازگی نبوده و تاثیر زیادی از باران نمیگیرد. اما باران شلاقی و شدید، با آنکه ترکیب بتن را تحتتاثیر قرار نمیدهد، میتواند به سطح آن که با ماله برقی صاف و یکدست شده، آسیب رسانده و آن را حفرهدار و ناصاف کند.
- بارش پس از گیرش نهایی، نهتنها آسیبی به بتن وارد نمیکند، بلکه قوام و استحکام آن را در درازمدت بیشتر خواهد کرد. علامت اینکه بتن از مرحله گیرش نهایی عبور کرده، باقی نماندن اثر انگشت بر روی آن است. پس بتن ریزی در هوای بارانی در مرحله پس از گیرش نهایی، بدون مشکل بوده و بهآسانی و راحتی طی میشود.
در هوای بارانی چگونه بتن ریزی موفقی داشته باشیم!
اگر الزامی به انجام عملیات بتن ریزی در هوای بارانی دارید، این نکات را رعایت کنید تا بتن کمتر آسیب ببیند.
- در صورت امکان با فاصله و بهطوری که سطح بتن هوا بخورد، آن را با لایه پلاستیکی پوشش دهید.
- در صورت قرار داشتن در ۳۰ دقیقه اول عملیات، (قبل از گیرش اولیه) نسبت آب را در ترکیب بتن کمتر کنید تا اینگونه به پیشبینی ورود آب باران به ترکیب بتن پرداخته باشید.
- در صورتی که سطح بتن دوغابی شده، آن را در تمام سطح بهطور یکنواخت پخش کنید.
- بلافاصله پس از پایان بارش، با سیمان، شن و ماسه سطح بتنریزی را تا حد امکات تعمیر و بازسازی کنید.
سخن آخر!
در انتها بار دیگر یادآور میشویم بتن ریزی در هوای بارانی چالشی جدی است که در صورت پیشبینی شرایط بارانی لزومی به اجرای آن نیست!
اما اگر باران بیمقدمه و ناگهانی باشد، میتوان با اجرای تمهیداتی خسارات ناشی از آن را به حداقل کاهش داد. استفاده از پوشش نایلونی و پر کردن حفرههای سطح باران خورده بتن و در نهایت صافکاری آن با ماله برقی از راههایی هستند که از این مشکلات میکاهد.
توجه به زمان بارش و فاصله آن با دورههای گیرش بتن هم از نکاتی است که باید به آن توجه کافی داشت.
در آپارات و همچنین بخش ویدئو ها ،اجرای آخرین پروژه های ما را ببینید.