بتن ریزی در هوای گرم و بدون رطوبت به طور کلی باعث کاهش مقاومت بتن میشود . زیرا باعث افزایش سرعت تبخیر آب شده و در نتیجه بتن خشک تر و بی کیفیت تر شده و عملیات پرداخت بتن نیز با مشکل مواجه میشود . در این حالت سرعت آبگیری سیمان افزایش پیدا میکند و در بتن جوان باعث ترک خوردگی میشود. در این حالت به دلیل بالا رفتن نرخ گیرش بتن ، میزان اسلامپ پایین میاید .
بهتر است برای بتن ریزی زمانی را در نظر بگیریم که هوا خنک تر شده باشد. در نظر داشته باشید عدم رعایت نکات بتن ریزی در هوای گرم سبب افزایش قیمت بتن ریزی کف و کاهش کیفیت کار میشود .
معمولا به چند دلیل ترک خوردگی در سطح بتن ایجاد میشود . در یک حالت به دلیل گرمای هوا ، قبل از اینکه بتن گیرش اولیه را پیدا کند ، اب در سطح بتن کاهش می یابد و سرعت تبخیر آن بالا می رود . این مسئله به مرور زمان باعث ایجاد یکسری ترک خوردگی در سطح بتن میشود . این پدیده میتواند کاهش هیدراتاسیون سیمان را نیز در بر داشته باشد که استحکام و مقاوت بتن را پایین می آورد .
در حالت دیگر بعد از اینکه بتن گیرایی و استحکام نهایی را پیدا کرد ، ممکن است ترک هایی در بتن ایجاد شود زیرا بتن های اطراف میلگرد ها سست شده و تا حدی جدا میشوند که در نهایت قدرت و دوام بتن را پایین میاورند . برای رفع این مشکلات میتوان آب را به صورت مه یا پودر بر روی بتن پاشید که دوام و پایداری بتن را بالا ببرد .
برخی نکات مهم برای بتن ریزی در هوای گرم :
در نظر داشته باشید که زمان بندی بتن ریزی کف مسئله ای بسیار مهم است که می بایست به آن کاملا دقت شود بنابراین همیشه سعی کنید در مواقعی که هوا خنک تر است بتن ریزی ریزی را انجام هید. نوع سیمان مورد استفاده شده در هوای گرم می باسیت مناسب این وضعیت آب و هوایی باشد و گرما زایی پایینی داشته باشد . گاها قسمتی از سیمان را با مواد دیگری میتوان جایگزین کرد از جمله مواد روباره ای .
سعی کنید سیمان را در دمای پایینتر نگه داری کنید که برای کمک به این کار میتوان رنگ سفید را برای برای سیلو های سیمان در نظر گرفت . معمولا سعی کنید تمامی تجهیزات تا جای امکان با رنگ های روشن ، رنگ آمیزی شوند که گرمای هوا را تا حدی کم اثر کنند . در نهایت میتوان آب سرد را بروی تجهیزات و رنگ امیزی های انجام شده نیز انجام داد تا این روند بهتر انجام بپذیرد .
توجه به دمای محیط :
در هنگام بتن ریزی بایستی توجه کرد که دمای هوای محل پروژه بالا تر از 38 درجه سانتیگراد نباشد معمولا دمای بتن های حجیم نباید بالا تر از 15 درجه سانتیگراد باشد . این دما برای بتن های معمولی بایستی پایینتر از 32 درجه سانتیگراد باشد . در دما های بالا فرایند هیدراتاسیون سیمان با شتاب بیشتری انجام میشود که باعث کیفیت بتن میشود .
توجه به دمای سیمان :
توجه کنید که دمای سیمان مورد استفاده شده در عملیات مخلوط شدن با آب نبایستی بالا باشد . بهتر است دمای سیمان پایینتر از 75 درجه سانتیگراد باشد . برای بتن ریزی بهتر است آب مورد استفاده را با کمی یخ خرد شده جایگزین کنیم . برای پایین نگه داشتن دمای سیمان میتوانیم سیمان ها را در سیلو های سفید رنگ قرار دهیم و یا آن ها را عایق بندی کنیم .
خنک کردن آب بتن هنگام بتن ریزی در هوای گرم :
هنگام عملیات میتوان دمای عملیات بتن ریزی را با خنک کردن آب بتن و همچنین خنک کردن سنگدانه ها پایین اورد . همچنین قالب های بتن و قسمت زیرین بتن نباید خشک باشند که این مسئله در هنگام بتن ریزی در گرما مهم است. برای بتن ریزی در این شرایط بایستی از سایبان برای محوطه پروژه استفاده کرد که از تاثیر باد و تابش افتاب جلوگیری شود . همینطور میتوانیم برای کمک به این کار از سطوح پلاستیکی مناسب و یا کاغذ های بازتاب دهنده آفتاب استفاده کنیم به خصوص در هنگام بتن ریزی در گرما و زمانی که هنوز بتن خیس است .
قرار دادن تجهیزات در سایه :
برای بتن ریزی حتما وسایل و تجهیزات اجرای پروژه را دور از آفتاب و در سایه قرار دهید که در کیفیت کار نهایی تاثیرگذار نباشند . معمولا بهتر است آّب را به صورت پودری استفاده کنیم و یا از پاشیدن مه برای بتن ریزی در هوای گرم استفاده کنیم . اگر در حین بتن ریزی در هوای گرم نتوانیم دما را کنترل کنیم ، بتن ترک خورده ، ضعیف شده و کیفیتش پایین میاید . به طور کلی بتن ریزی در هوای گرم بسیار سخت تر و مشکل تر از هوای معتدل است .
میتوانید در بخش ویدئو ها و آپارات آخرین پروژه های اجرایی ما را ببینید .