بتن ریزی ستون از مراحل مهم ساختمانسازی است. نقش مهم این عناصر سازه در انتقال بار طبقات و تحمل وزن بنا، این اهمیت را به بهترین شکل بیان میکند.
همچنین وظیفه انتقال بار طبقات به سقف زیرین یا فونداسیون بنا با ستونهاست. نکتهای که لزوم مراعات موارد لازم از جمله ارتفاع بهینه برای این کار جهت جلوگیری از افت کیفیت بتن را در پی دارد.
بهعلاوه دیگر جزئیات نظیر مراحل کار و روشهای مختلف انجام آن نیز از دیگر مواردی هستند که در بتن ریزی ستون مورد توجه قرار میگیرد.
در این مطلب میخوانیم:
- بتن ریزی ستون و روشهای انجام آن
- ۱۰ مرحله برای بتن ریزی موفق ستون در ساختمان
- نکاتی که حین عملیات بتن ریزی ستون باید بهخاطر داشت!
با ما تا انتهای نوشتار همراه باشید.
آشنایی با روشهای بتن ریزی ستون و مراحل آن
برای اجرای صحیح بتن ریزی ستون ۵ مرحله اصلی در پیش داریم:
آماده کردن ریشهها، مراحل آرماتوربندی، سبد گذاری آرماتور، قالب بندی ستون و در نهایت بتن ریزی در ستون که موضوع بحث ما هم هست.
این کار به ۲ روش انجام میشود:
روش اول: در بناهای مسکونی با ارتفاع تا ۳ متر از روش ۲ تکه ریختن بتن استفاده شده و ابتدا نیمی از قالبها جاگذاری و بتن ریزی و ویبره میشوند. سپس ادامه کار با جاگذاری قالبها و ریختن بتن ادامه مییابد.
در برخی موارد نیز با در نظر گرفتن دریچهای در وسط قالب، این کار را در دو مرحله به انجام میرسانند.
روش دوم: با استفاده از تجهیزات پمپاژ انجام و با فرستادن لوله پمپ تا ارتفاع یک متری قالب کار بتن ریزی را آغاز کرده و همزمان با ریزش بتن، لوله را بهتدریج بالا میآورند.
در هر دو حالت، ویبره بلافاصله پس از ریختن بتن انجام شده و فاصلهگذاری در این مرحله مجاز نیست!
بتن ریزی ستون و مراحل آن
ستون بهعنوان یکی از ارکان اصلی هر بنا که وظیفه انتقال بارها از تیر و دال به فونداسیون را برعهده دارد، نقش کلیدی در کیفیت سازه ایفا میکند.
در مرحله بتن ریزی این بخش از بنا، با توجه به تحمل وزن سقف توسط ستونها، لازم است هنگام محاسبه عوامل جانبی نظیر برف و باران و نیروی باد نیز در نظر گرفته شود.
در بناهای بتنی، ستون از میلگرد و بتن تشکیل شده و نیاز است تا بتن هنگام کار حالت خمیری خود را حفظ کند تا بتواند فضای بین میلگردها را بهخوبی پر کند. بر این اساس ویبراتور را به حالت عمودی قرار داده و با خروج آهسته بتن از آن عملیات را اجرا میکنند.
۱۰ گام تا بتن ریزی موفق!
- آماده کردن بتن: این مرحله که در روش سنتی به شکل دستی انجام میشد، امروزه با روش بچینگ صورت میگیرد. همه مواد پس از اندازهگیری دقیق و جداگانه به دستگاه میکسر منتقل شده و در مدت زمان لازم میکس و در نهایت بتن تهیه میشود.
- آمادهسازی بستر: برای این کار بهتر است ابتدا محل مورد نظر را قدری مرطوب کنیم تا چسبندگی بتن بیشتر شود.
- مرحله اول ریختن بتن: مواد بتن به فضای بالایی ستون منتقل و داخل ستون تا حد پر شدن نیمی از ستون ریخته میشود.
- ویبره اول: در این مرحله بتن ریخته شده با لرزش خرطومی دستگاه که وارد بتن شده کاملا فشرده میشود.
مرحله دوم:
- مرحله دوم بتن ریزی: مابقی ستون تا حد ذکر شده در نقشه بتن داخل ستون ریخته و پر میشود. بهتر است محل مورد نظر از پیش علامتگذاری شود.
- ویبره دوم: پس از پر شدن ستون از بتن لازم است مجددا آن را ویبره کنیم تا هرگونه فضای خالی پر شده و حبابهای هوا از میان بتن خارج شوند.
- تکمیل بتن ریزی: در اثر ویبره آخر بتن مقداری از فضای بالایی ستون فرو میرود که لازم است مجددا پر شود.
- چکش زدن قالب: این عمل حین ریختن بتن در ستون انجام شده و فشردگی را بیشتر می کند.
- شاقول کردن: گاهی در حین عملیات و بهدلیل ویبره کردن قالبها قدری از تراز خارج میشوند. لازم است پس از ویبره دوم با شاقول کردن از تراز بودن قالبها مطمئن شویم.
- رساندن رطوبت به ستونها: در فاصله یک روز که برای جداسازی قالبها فرصت داریم، گونی را که بهدور ستونها پیچیدهایم خیس میکنیم تا عملاوری بتن بهتر انجام شده و پس از گیرایش، مرحله جداسازی قالبها بهآسانی و راحتتر انجام شود. اما در بستر کار بههیچ عنوان نباید آب جمع شود و رطوبت جزئی کافی است.
با انجام همه این مراحل، بتن ریزی ستونها بهطور کامل انجام میشود. لازم است کلیه مراحل کار زیر نظر مهندس ناظر انجام گرفته و از افزودن آب بدون ملاحظات فنی به بتن آماده اکیدا جلوگیری شود.
همچنین اطمینان از آماده و سالم بودن دستگاه ویبره و تمیزی قالبها پیش از آغاز به کار ضروری است.
سخن پایانی…
بتن ریزی صحیح و اصولی ستونها بهدلیل تاثیر بالایی که در کیفیت نهایی کار دارد از حساسیت بالایی برخوردار است. این عملیات باید با حضور مهندس ناظر و تحت نظر او انجام گیرد.
لازم است در مراحل نهایی و پس از پایان عملیات نیز، مراقبتهای لازم صورت گیرد تا ستونها به بهترین شکل بتن ریزی شوند. از مواردی مانند ضربه زدن به میلگردهای باقیمانده در طول زمان گیرایش اکیدا خودداری شود زیرا میتواند به جدا شدن آنها از بتن منجر شود.
اجرای گام به گام و دقیق مراحل کار و در نظر داشتن استانداردهای مهندسی بتن ریزی، بدون شک شما را به بهترین نتیجه خواهد رساند.