بتن ریزی فونداسیون گرچه نخستین مرحله از اجرای سازه نیست، اما بیشک از مهمترین بخشهای آن بهشمار میآید. تاثیر بالای اجرای اصولی این بخش از عملیات سازه که بهعنوان خشت اول و پایه ساختمانسازی بهشمار میآید از این جهت نیز مهم است که بر کیفیت سایر بخشها تاثیر جدی داشته و امکان اجرای بهتر و اصولی آنها را تضمین میکند.
از مراحل بتن ریزی فنداسیون تا نکاتی که در این عملیات باید مورد توجه قرار گیرد و نحوه بتن ریزی در این بخش هر یک به نوعی مهم بوده و سلامت و ایمنی کاربران به آن بستگی خواهد داشت.
در این مطلب به بررسی موارد فوق میپردازیم
مطلب را همراه با ما مطالعه کنید.
بتن ریزی فونداسیون چیست و مراحل اجرایی آن کدامند؟
فونداسیون را باید بهدرستی بستر ساخت یک بنای ایمن و مهندسیساز نامید. زمینهای که با عملی کردن آن قدم اول را در ساخت و ساز مطمئن برمیداریم.
بتن ریزی فونداسیون از آن جهت بسیار مهم است که اتصال اصلی بین آرماتور و بتن از یک سو و این دو با زمین را از سوی دیگر برقرار میکند. به این ترتیب اجرای دقیق آن نقش مهمی در دوام و ماندگاری بنا و استحکام آن در برابر حوادث و بلایای طبیعی دارد.
اما مراحل این کار کدامند و به چه ترتیبی اجرا میشوند؟
پیش از هر کاری لازم است محل مورد نظر برای اجرای این عملیات ، از نظر تطابق و هماهنگی با استانداردها، نقشهها و مشخصات فنی بررسی شود.
ویژگیهای بتن ریزی فونداسیون را میتوان در ۷ مواد زیر خلاصه کرد:
- اجرای بتن مگر در محل و اطمینان از تمیزی و یکنواختی سطح آن
- کنترل بر روی تعداد و فاصله بین آرماتورها، نحوه بستن و نیز قطر آنها
- علامتگذاری زیر و کنار آرماتورها
- کنترل ابعاد شناژ
- کنترل فواصل انکربوت و و قائم بودن آن
- کنترل تراز روی بتن
- کنترل فواصل محور تا محور
همچنین برای آنکه بتن ریزی فونداسیون از کیفیت لازم برخوردار باشد، نیاز است تا به نکات زیر توجه کامل شده و به دقت اجرا شوند:
- از افزودن آب اضافه به بتن بدون نظر مهندس ناظر جلوگیری شود. این کار کیفیت بتن را پایین آورده و فونداسیون را دچار سستی میکند.
- آجرهایی که برای قالببندی فونداسیون بهکار میروند، نباید شیرابه سیمان را جذب کنند. بهاین منظور لازم است برای پوشش آنها از کاور پلاستیکی استفاده شود.
- وجود نخاله و ذرات خاک ریزشی درون قالبها از کیفیت کار کاسته و سطح کیفی بتن ریزی فونداسیون را افت میدهد. برای پیشگیری از بروز این مشکل لازم است قالبهای حاوی آرماتور پیش از آغاز بتن ریزی کاملا پاکسازی شوند.
- نیاز به دستگاه ویبره در زمان مقرر و بلافاصله پس از بتنریزی الزامی است. ضروری است پیش از آغاز عملیات از وجود و کیفیت و سلامت این دستگاه در محل مطمئن شوید.
- بتن ابتدای دهانه پمپاژ میکسر اغلب کیفیت مطلوبی نداشته و بهتر است از کاربرد آن صرفنظر شود.
- مرطوب کردن بستر محل بتن ریزی کیفیت کار را بالا برده و از تبخیر فوری آب موجود در بتن جلوگیری میکند. اما جمع شدن آب در پی ساختمان مضر است و منظور از این کار تنها ایجاد کمی رطوبت در بستر اجرای کار است.
عیار بتن فونداسیون چیست؟
میزان سیمان مصرفی در هر متر مربع را عیار بتن مینامند. این میزان برای ریختن پی، در حدود ۳۵۰ کیلو در هر متر مکعب محاسبه شده است. البته این عدد نسبی بوده و در شرایط گوناگون بسته به شرایط بتن ریزی قابل تغییر است.
در این مورد با حضور مهندس ناظر و با توجه به شرایط موجود تصمیمگیری میشود.
سخن آخر
بتن ریزی فونداسیون از مراحل مهم در ساختمان سازی است که اجرای مناسب آن برای داشتن سازهای مستحکم و اصولی لازم و ضروری است.
هر یک از نکات این بتن ریزی از میزان آب مصرفی تا در نظر گرفتن شرایط قالبها و مواردی نظیر تراز بتن و انجام ویبره مناسب برای هواگیری و بالا بردن استحکام بتن، زیر نظر مهندس ناظر و با تایید او دارای اعتبار اجرایی است.
همچنین نکات بهظاهر کوچکی در این عملیات وجود دارد که در عمل از ارزش و تاثیر بالایی برخوردارند. مانند دقت بر روی آماده بودن دستگاه ویبره برای شروع بهکار بلافاصله پس از بتن ریزی که بسیار ضروری است.
هم چنین دقت در پاکسازی و مرطوب نمودن بستر محل مورد نظر بسیار مهم بوده و به بالا بردن سطح کیفی کار کمک میکند.
با بهکارگیری تجهیزات لازم و دقت در انجام مراحل کار بتن ریزی فونداسیون خواهید توانست سازهای مستحکم و با دوام را پیریزی کنید.