بتن ریزی کف سوله همانند انواع دیگر پروژههای بتن، مهم و کاربردی بوده و حتی از جهاتی از برخی نمونههای دیگر دارای اهمیت بیشتری است. از آنجا که سوله ها اغلب فضاهای کاربردی و وسیعی را زیر پوشش خود قرار میدهند، صاف و صیقلی و اصولی بودن اجرای بتن ریزی در این بخش از سازه، اهمیت بسیار بالایی دارد.
توجه به نمونههای ریختن بتن در سولههای مربوط به سالنهای ورزشی، پمپ بنزینها، سالنهای کارگاهی و بسیاری دیگر از موارد مشابه، بهخوبی دلیل این حساسیت را نشان میدهد.
در این مطلب ضمن بررسی موارد فوق میخوانیم:
- بتن ریزی کف سوله و نکات مهم در آن…
- نقش مگریزی در کیفیت بتن ریزی کف سوله
- برای کفسازی پس از بتن ریزی، کاربرد کدام نوع ماله مناسبتر است؟
همراه با ما این متن را مطالعه کنید.
بتن ریزی کف سوله و مراحل آن!
بتن ریزی برای کف سوله با توجه به اهمیت اجرای صحیح آن باید با مراقبتهای کامل و بهترتیب و توالی مراحل صورت گیرد. همچنین نوع کاربری کف و وسایلی که بعدها روی آن قرار میگیرد نیز، از دیگر مواردی است که باید در نظر گرفته شود. ضخامت و استحکام لایه بتن ریزی بر مبنای نوع کاربری مشخص و اجرا میشود.
بررسی جنس خاک توسط آزمایشگاه خاک و تحمل بستر مناسب برای ساخت سوله نیز بررسی و از نظر مهندسین مربوطه میگذرد.
مانند انواع دیگر بتن ریزی، در این مورد نیز لازم است پیش از هر چیز از تطبیق محل مورد نظر مطمئن شویم. این مورد از نظر مهندسین ناظر از بخشهای اساسی کار بوده و پایه و اساس کار را تحتتاثیر قرار میدهد. اگر فضای مورد نظر محل رویش گیاهان هرز یا دارای مشکلات دیگر باشد لازم است با ابزار و تجهیزات لازم از همه این موارد پاکسازی و هیچ نوع ریشه یا ساقه گیاه در آن باقی نماند.
فضای انتخابی پس از پاکسازی کامل، توسط ابزارهایی از قبیل تختههای بتنی یا ترسیم خطوط مشخص و محدودهبندی میشود. سپس فضای جداشده با غلتک کاملا کوبیده و محکم میگردد.
بتن ریزی مگر هنگام بتن ریزی کف سوله
مرحله بعدی مگریزی یا ریختن بتن مگر است که بستر را برای آغاز عملیات اصلی آماده میکند. این لایه مانع از جذب رطوبت بتن توسط خاک شده و صاف و یکدست بودن آن تاثیر مشابهی بر بتن ریخته شده خواهد داشت. هم چنین بتن مگر کار تراز سطح را آسان و عملی میکند.
نصب قاب و فرم جهت کف سازی مرحله بعدی کار است که با استفاده از خطوط طراحی ترسیم شده دور ساختمان انجام میشود. مرحله نصب تاسیسات (آب و برق و سایر وارد) و درپوشها نیز باید قبل از بتن ریزی انجام و از باز ماندن راههای تکتک آنها در همه موارد تا پایان عملیات بتن ریزی اطمینان حاصل شود.
سپس سطح تا درجه انتخابی و تا زیر سطح کفسازی با مصالح انتخابی پر میشود. لازم است در این مرحله مراقبت لازم از لولهها و سایر تاسیسات صورت گیرد تا آسیب نبینند. در این مرحله نیز بسته به نوع کاربری که برای این سطح پس از آماده شدن در نظر داریم، نوع مصالح برای پر کردن فضای زیرین انتخاب و مواردی مانند رطوبت یا ناپایداری سطح مد نظر قرار میگیرد.
سمپاشی سطح و نصب لایه ضد آب یا رطوبت نیز در این زمان انجام میگیرد. بهتر است این لایه بلافاصله پس از سمپاشی نصب شود تا این مواد در زیر لایه باقی مانده و تاثیر آنها نیز ماندگارتر شود.
میلگرد برای بتن ریزی کف سوله
حالا نوبت به مسطحسازی با استفاده از میلگرد و مقرههای بتنی است که مسطح سازی با آنها انجام میشود. این کار منطبق با کد ساختمانی یا طرح مهندسی انجام میشود.
اکنون زمان بتن ریزی کف سوله رسیده و همه چیز برای آن مهیاست.
این کار بسته به ارتفاع و شرایط سطح مورد نظر توسط شیلنگهای خاص این کار و نازلهای ماشین حمل انجام میشود.
بررسی تراز بودن قالبها و محکم بودن بندها مرحله بعدی است که برای جلوگیری از خرابی یا خم شدن قالبها هنگام بتن ریزی انجام میگیرد.
و در پایان…، چه نوع ماله برای صاف کردن بتن مناسبتر است؟
پس از بتن ریزی و هنگامی که از پر بودن کلیه منافذ سطح مطمئن شدید، لازم است مدتی تا سفت شدن نسبی بتن (طوری که اثر پای عمیق روی آن باقی نماند) صبر کرده و سپس ماشین ماله را روی سطح قرار داده و کار را آغاز کنید. ماله پروانهای با سرعت و دقت کار را انجام داده و در زمان و هزینهها صرفهجویی زیادی میکند.
استفاده از مالههای دستی توسط کارگران برای تکمیل و انجام تمیزکاری کنجها نیز ایده خوبی است که سطح کیفی کار را بالاتر میبرد.
در پایان نیز بریدن اتصالات برای پیشگیری از ترک خوردن هنگام انبساط و جداسازی قالبها انجام میشود.
در انتها لازم است کلیه وسایل و تجهیزات از جمله قالبها کاملا پاکسازی شده و برای عملیات بعدی بتن ریزی آماده شوند.