بتن مسلح یا بتن آرمه به بتنی گفته میشود که با میلگرد مسلح و تقویت شده است. این کار توسط شبکههای توری، میلگردهای تقویتی، الیاف تقویتی و صفحات فلزی انجام میشود که در بتن قرار گرفته و مقاومت کششی آن را بالاتر میبرد. در اثر این عملیات از وارد آمدن نیروهای کششی به بتن و ترکخوردگی آن جلوگیری میشود.
کامپوزیتهایی که برای این کار استفاده میشوند به فولاد منحصر نشده و شامل الیاف آلی و معدنی، آهن و موارد دیگری است که میتوانند بتن را در برابر این فشارها مقاومتر کند.
در این مطلب میخوانیم:
- تفاوت بتن معمولی با نوع آرمه در چیست؟
- از مزایای کاربرد بتن مسلح در بنا بیشتر بدانیم!
- از راههای مختلف مسلح کردن بتن چه میدانیم؟
با ما در مطالعه این مطلب همراه شوید.
بتن مسلح: مزایا و برتریها!
امور ساختمانی و سازههایی که با بتن ریزی کف ، بتن ریزی با ماله پروانه ای و به طور کلی تر، صنعت بتن ریزی سروکار دارند، اغلب در مسیر انجام و هنگام بهرهبرداری با چالشهای متنوعی روبرو هستند. از جمله دوام و مقاومت چنین سازههایی در برابر نیروهای وزن و کشش که با اصطلاح مقاومت کششی شناخته میشود.
در این میان بتن مصرفی و خواص آن بیشترین تاثیر را در تعیین میزان این مقاومت دارد. در بناهایی که با بتن معمولی پیریزی شدهاند، این مقاومت بهمراتب کمتر بوده و بر همان اساس استقامت سازه در برابر فشار، ضربه، کشش و حودث طبیعی که این نیروها را به آن وارد میکنند نیز کمتر است.
در مقابل این موارد و برای کاهش یا رفع این مشکلات، دانشمندان به ابداع و تولید نوعی بتن یا فاکتورهای اضافه پرداخته اند که به بتن مسلح معروف است.
بتن معمولی از سنگریزه و ملات تشکیل شده که در قسمت اول شامل سنگدانههای ریز یا ماسه و درشت یا شن است و ملات نیز از ترکیب سیمان و آب تهیه میشود. یعنی همان بخشی که چسبندگی بین مواد جامد را در این ترکیب ایجاد کرده و قوام و پایداری آن را رقم میزند.
نکته مهم این است که چنین بتنی در برابر نیروی فشار دوام قابل قبولی دارد، اما به قدر کافی در برابر کشش و نیروی آن مقاوم نیست!
سازندگان برای جبران این کمبود، به مسلح کردن بتن روی میآورند. کاری که به اشکال مختلف و با تجهیزات متنوعی صورت میگیرد. معروفترین روش انجام این کار، استفاده از میلگرد فولادی است که با تقویت بتن، مقاومت کششی آن را نیز بالاتر میبرد.
در ادامه این نوشتار، با ۲ روش دیگر مسلح کردن بتن آشنا میشویم.
با ما همراه بمانید.
مسلح سازی بتن و راههای پیش رو!
مقاوم سازی بناها و سازهها اهمیت زیادی در صنایع ساختمان دارد که به دوام بیشتر، ماندگاری بنا و مقاومت آن در برابر عوامل تخریب مربوط میشود.
استفاده از بتن مسلح یکی از روشهای معروف و کلاسیک برای انجام این کار است. تکنیکی که با تجهیزات و مصالح مختلف و اغلب با میلگرد فولادی و آهنی انجام شده و عمر سازه را بهطرز چشمگیری بالاتر میبرد.
اما راههای مختلف دیگری نیز برای این کار وجود دارد که در ادامه به بیان چند مورد از آنها میپردازیم.
مقاوم سازی سازه بتنی با ورقهای فولادی: این روش با اتصال دقیق ورقهای فولادی به سقف و پرکردن فضای بین آنها با مصالح اپوکسی رزین انجام می شود. بهدلیل چسبندگی بالای این مواد به یکدیگر، یکپارچگی کف و سقف بیشتر شده و مقاومت کششی آن افزایش مییابد.
مقاوم سازی بتن با استفاده از شاتکریت بتنی: در این روش با قرار دادن یک شبکه میلگرد روی دیوار، مقاومت آن بیشتر شده و انعطاف داخل و بیرون صفحهای نیز افزایش مییابد. به این ترتیب شبکه مانند یک لایه بتن مسلح عمل کرده و مقاومت بنا را در برابر انواع ضربه و فشار از جمله زلزله بالا میبرد.
سخن پایانی…
مقاومت یک سازه اعم از بنا یا سطح پوششی کف، مستلزم بهکارگیری لوازم و تکنیکهای لازم است. همچنین به دانش فنی در این زمینه نیاز است تا با بهکارگیری اصول مهندسی، از مواردی نظیر بتن مسلح در موقعیتهای لازم استفاده شود.
به این دلیل آشنایی با تکنیکهای مسلح سازی بتن و بهکارگیری آنها، امروزه به بخش مهم و جدانشدنی از صنعت ساختمان تبدیل شده است. کاربرد این روش ها با مقاومسازی بنا در برابر زلزله و سایر حوادث طبیعی کمک زیادی با ماندگاری و امنیت آنها میکند.
برای انجام این کار تکنیکهای مختلفی وجود دارد که به آنها پرداخته شد.
با مقاومسازی بناها و مسلح کردن بتن جلوه جدیدی از امنیت و آسایش را تجربه کنید!