بتن ریزی از موارد مهم در ساخت و ساز بوده و نقش کلیدی در تکمیل این پروسه دارد. در کنار این بخش، جزئیات و متریال کاربردی از جمله چسب بتن نیز از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در مواردی به کار سرعت و کیفیت بالاتری میبخشد.
چسب بتن یکی از این ملزومات و افزودنی های بتن است که در سالهای اخیر با ورود به دنیای صنعت و بهویژه ساخت و ساز، کمک شایانی در سرعت بخشیدن به پروسههای کاربردی و نیز بالا بردن سطح کیفی و زیبایی کار ایفا نموده است.
در نوشتار پیش رو ضمن پرداختن به این موضوع و نکات مهم در کاربرد این نوع چسب و بتن ریزی، شیوه استفاده از این ماده را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
با ما تا انتهای مطلب همراهی کنید.
بتن ریزی و استفاده بهینه از چسب بتن!
چسب بتن از مواد مهم در صنعت بتن و متریال کاربردی در صنایع ساختمانی است. موارد استفاده بسیاری برای این ماده جالب صنعتی وجود دارد که از میان آنها میتوان به افزایش خواص مکانیکی بتن و بالا بردن مقاومت سطحی آن، افزایش خواص بهبود دهنده شیمیایی، پیشگیری از بروز و گسترش ترک در دیوارهای بتن ریزی شده و بسیاری موارد دیگر نام برد.
انواع این چسب در 2 گروه اصلی لاتکس یا پلیمری و اپوکسی تقسیم بندی میشوند. پلیمرها عامل چسبندگی هستند و همه انواع چسب یا شامل این ماده بوده و یا هنگام واکنشهای شیمیایی با آن تولید میشوند.
از کاربردهای چسب بتن چه میدانیم؟
در حالی که بتن ریزی بخش مهمی از ساخت و سازهای بتنی را تشکیل میدهد، ماندگاری و دوام بتن ریخته شده نیز به نوبه خود دارای اهمیت است.
از میان مواد شیمیایی و ترکیباتی که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند، چسب بتن نقش فعال و کاربردی زیادی داشته و در موارد فراوانی کاربرد دارد.
در این بخش به مرور برخی از مهمترین کاربردهای این ماده میپردازیم.
- افزایش خاصیت چسبندگی: در بسیاری موارد بهدلیل شرایط بتن ریزی یا جابجاییهای صورت گرفته در ترکیبات آن، نیاز به چسبندگی بیشتر دیده می شود که چسب بتن بهخوبی از عهده تامین آن برمیآید.
- جلوگیری از ایجاد ترک در بتن: ایجاد ترک یا گسترش آن در سطوح بتن ریزی شده، از جمله مواردی است که برای پیشگیری از آن، کاربرد چسب بتن بسیار مفید است.
- اتصال میلگرد به بتن: برای مسلح کردن بتن از میلگرد استفاده میشود. کاربرد چسب بتن این فرایند را کامل کرده و اتصال بتن به میلگرد را قویتر میکند.
- ترمیم بتن فرسوده: در بتنهایی که به دلایل مختلف از گذشت زمان تا نفوذ آب و مواد شیمیایی دچار فرسودگی شدهاند، استفاده از چسب بتن چاره ساز بوده و مشکل را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
- آب بندی: از مصارف مهم چسب بتن میتوان به کاربرد آن در آب بندی سطوح بتنی و نیز کاشی و سرامیک اشاره کرد.
- افزایش مقاومت مکانیکی: بتن ریزی به خودی خود موجب افزایش مقاومت سطوح شده و دوام آنها و مقاومت در برابر سایش را افزایش میدهد. استفاده از چسب بتن نیز در این مورد موثر بوده و نقش کاربردی این ماده را بهطور مضاعف افزایش میدهد.
چگونه از این ماده استفاده کنیم؟
برای آنکه بهترین نتیجه را از کاربرد این نوع چسب ببریم، لازم است از اصول این کار آگاهی داشته و آنها را به بهترین شکل بهکار ببندیم.
مراحل کار با چسب بتن به این شرح است:
ابتدا باید محل مورد نظر را از هر ماده آلاینده و اضافه اعم از گرد و غبار، رنگ و چربی پاک کنیم.
سپس چسب را با آب حل نموده و محلول رقیق شده را به شن و ماسه اضافه نماییم. با به دست آمدن محلول خمیری شکل و روان، نوبت به استفاده از آن میرسد. اما پیش از آن لازم است یک لایه چسب محلول در آب را به کلیه بخشهای خشک بتن ریزی شده مالیده و سپس مخلوط چسب و ملات را روی آن بمالیم.
میزان چسب مصرفی باید بین 5 تا 20 درصد سیمان مصرفی باشد. ضمنا بالا رفتن ضخامت سیمان از مصرف چسب کاسته و نتایج بهتری به دست میدهد.
این نوع چسب ضمن بالا بردن مقاومت خمشی، چسبندگی و افزایش مقاومت کششی، مانع از بروز ترک یا گسترش آن در سطح بتن ریزی میشود. بهعلاوه در افزایش عمر سازه بتنی نیز کاملا موثر است.
کلام آخر…
چسب بتن و کاربردهای وسیع و مفید آن را اهل فن و کاربران حرفهای بهخوبی شناخته و از آن بهرهمند میشوند. از بالا بردن مقاومت کششی و خمشی تا افزایش عمر مفید سازه و جلوگیری از بروز و گسترش ترک در بنا و بسیاری موارد دیگر را میتوان با استفاده اصولی از این ماده صنعتی مفید و کاربردی بهدست آورد.
با این اوصاف، این افزودنی بتن را میتوان مادهای مکمل و تقویت کننده در پروسه بتن ریزی و مراحل نگهداری از آن بهشمار آورد.