ژل میکروسیلیس بتن یا ژل میکروسیلیکا نوعی افزودنی بتن بهبود یافته است. این محصول بر پایه روانسازی بتن، الیاف پروپیلن، سیلیس و میکروسیلیس تهیه و در مقاوم سازی بتن مورد استفاده قرار میگیرد. با افزودن دوده سیلیس و الیاف PP خواص این محصول بهبود مییابد. از مصارف اصلی آن میتوان به روان کننده و فوق روان کننده اشاره کرد که بستگی به دوز مصرف آن دارد.
در این مطلب:
- با ساختار ژل میکروسیلیکای بتن آشنا میشویم.
- از انواع این محصول با هم گفتگو میکنیم.
- به خواص مختلف این محصول از نظر فیزیکی و شیمیایی اشاره خواهیم داشت.
با ما تا انتهای مطلب همراهی کنید.
ژل میکروسیلیس بتن چیست و چگونه عمل میکند؟
ژل میکروسیلیس یا میکروسیلیس ژل شده که با نام مکمل بتن نیز نامیده میشود، نوعی پیشرفته از افزودنیهای بتن است که بر پایه الیاف پروپیلن و روانسازی بتن قرار گرفته است. از این محصول جهت تولید بتن مقاوم و توانمند استفاده میشود. نمونههای فوق روان کننده این نوع ژل به شکل خمیر آماده مصرف بوده و تاثیرات بسیار خوبی بر فرایند مستحکمسازی بتن دارد.
بیشترین کاربرد این ماده برای کاهش جذب آب در بتن و محکم سازی آن صورت گرفته است. این مکمل بتن به استحکام بیشتر سازههایی کمک میکند که در شرایط نامناسب از جهت آب و هوایی قرار دارند.
در سازههای واقع در مناطقی نظیر کویر و نوار ساحلی، نیاز به این ماده برای افزایش ضریب نفوذ ناپذیری بتن در برابر عوامل طبیعی به چشم میخورد.
از دیگر موارد کاربرد مفید این ماده، کفسازی است که با افزودن این نوع ژل با کیفیت بسیار بالاتر انجام میشود. مصرف این ماده تاثیر خاصی روی سرعت هیدراتاسیون ندارد اما کسب مقاومت آن بسیار بیشتر است.
از تنوع و کاربردهای مکمل بتن بیشتر بدانیم!
این نوع ژل میکروسیلیس در ۴ نوع ژل الیافی، پاورژل الیافی، نانوژل الیافی و میکروژل الیافی تولید میشود. هر یک از این مدلها با ویژگیهای ظاهری و خواص شیمیایی و فیزیکی متفاوت تولید و در شرایط خاصی کاربرد دارند.
بسته به شرایط موجود، ژل میکروسیلیس بتن را میتوان با مواد زودگیر کننده یا دیرگیر کننده مخلوط و از نتایج آن استفاده کرد. از جمله عیار سیمان مصرفی با کاربرد این نوع ژل مکمل بتن بین ۵ تا ۱۰ درصد کاهش مییابد. نکته مهم در این مورد توجه به خواصی است که از این ترکیب انتظار داریم.
برای مثال اگر علاوه بر افزایش نفوذ ناپذیری بتن، بالا بردن میزان مقاومت آن هم مورد نظر است، باید مراحل کار طبق دستورالعملهای لازم انجام شود. میزان مصرف این ماده بین ۱ تا ۱۰ درصد تعیین شده اما بهترین رقم ذکر شده در این مورد، بین ۹ تا ۱۰ درصد حجم در بتن است که با کاربرد ۵ درصدی از این ماده بهدست میآید.
از ویژگیهای ژل میکروسیلیس بتن چه میدانیم؟
این محصول مکمل بتن دارای خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متعددی است که تاثیر بهسزایی در شرایط کاربرد آن نیز دارند.
۱۰ مورد از این ویژگی ها را با هم مرور کنیم:
- نسبت آب به سیمان را کاهش میدهد. (تا ۲۵ درصد)
- با انواع سیمان پرتلند از لحاظ مصرف سازگاری دارد.
- راندمان کار را در حالت خمیری افزایش میدهد.
- ترکهای ایجاد شده در سطوح بتنریزی شده را کاهش میدهد.
- کسری ریزدانهها و فیلر را جبران میکند.
- میزان نفوذ ناپذیری در برابر آب را بالا میبرد.
- مقاومت سایشی و مکانیکی بتن را افزایش میدهد.
- عیار سیمان را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد.
- با سهولت پمپاژ بتن از استهلاک دستگاههای بتنریزی جلوگیری میکند.
- دوز مصرف پایینی داشته و از لحاظ اقتصادی مقرون بهصرفه است.
با توجه به همه این موارد است که بسیاری از کارفرمایان و سازندگان پروژههای عمرانی مختلف، امروزه کاربرد ژل میکروسیلیس بتن را در برنامه کاری خود قرار دادهاند.
ژل میکروسیلیس بتن را چگونه نگهداری کنیم؟
این ماده بهدلیل ترکیباتی که در خود دارد نیازمند شرایط خاصی برای نگهداری است. از جمله لازم است در دمای بیش از ۵ درجه سانتیگراد و بدون یخ زدگی نگهداری شود. اما درصورتی که این ژل یخ زد، باهم زدن آرام و گرمای ملایم میتوان خمیر را به حالت اصلی بازگرداند.
سخن پایانی…
بتن ریزی همواره بخش مهمی از ساخت و سازها را تشکیل میدهد. نوع بتن، ترکیبات اصلی و مکمل و شیوه اجرای آن هم تاثیر زیادی در تکمیل کار داشته و اثرات مهمی در نتیجه نهایی کار دارد.
در این مسیر کاربرد مکملهایی نظیر ژل میکروسیلیس بتن میتواند بهکار سرعت، سهولت و کیفیت ببخشد.
بيشک متخصصین و اهل فن، نکات لازم را در حین مصرف این محصولات بهکار برده و نتیجه را بر اساس محاسبات صورت گرفته تنظیم میکنند.
بسته به نوع نیاز و الزامات ساخت، میزان و دوز مصرفی این ماده متفاوت بوده و نتایج متفاوتی نیز بهدست میدهد. در مورد شرایط نگهداری از این ماده مکمل نیز رعایت نکات لازم الزامیست.
نمونه کار های ما را در بخش ویدئو ها ببینید .